piątek, 12 marca 2021

BABKA SZPINAKOWA

 Na przekór pogodzie jaka za oknem upiekłam wiosenną babkę szpinakową, która wygląda niesamowicie,ale też jest pyszna,wilgotna. Na zbliżające się święta będzie doskonała bo pięknie ozdobi nasze stoły ❤️.


Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • ok 150 g liści świeżego szpinaku
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Liście szpinaku opłukać, odsączyć z nadmiaru wody. Do blendera wlać oliwę,dodać szpinak i zmiksować na gładką masę.
W misce zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę,dodać sok z cytryny oraz zmiksowany szpinak z oliwą - całość dokładnie mieszamy. 
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki  podłużnej 12x22 bądź upiec w formie babki ( u mnie 1300 ml) .
Piec w 180 st. C do suchego patyczka tj ok 35-45 min.
Upieczone ciasto ostudzić ,posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem cytrynowym . 




6 komentarzy:

  1. A czy można dodać cukier trzcinowy zamiast białego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można upiec tą babkę z dwudniowym wyprzedzeniem np już dziś ale na święta?
    Czy raczej nie wytrzyma...
    Pozdrawiam Janusz S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam,ale dopiero teraz miałam czas by wejść na blog... pewnie,że można już piec. Babka jest wilgotna . Wystarczy ją przykryć by z zewnątrz się nie zeschła

      Usuń