środa, 2 września 2015

KOTLECIKI MIELONE Z CUKINIĄ

  Zrobiło się znacznie chłodniej więc można zaserwować na obiad coś bardziej treściwego.Dzisiaj padło na pyszne,wilgotne i mięciutkie kotleciki z cukinią.Z powodzeniem możecie je zrobić dla dzieci,które nie przepadają za warzywami,cukinia nie jest wyczuwalna.Taka mała odmiana od tradycyjnych mielonych,polecam.
Składniki:
  •  50dag mielonego mięsa
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy wg uznania: u mnie sól,pieprz,czerwona czubryca i suszone płatki chili
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jeśli macie swoją cukinię wystarczy umyć i zetrzeć razem ze skórką.Posypać solą,odstawić na ok 20 min.W tym czasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.U mnie cebulka jest zazwyczaj mielona razem z mięsem w maszynce.
Cukinię osączyć z soku,który puściła,połączyć z mięsem i cebulą,dodać jako i pozostałe przyprawy.Formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.

 

2 komentarze:

  1. Cukinia to świetne warzywo nadaje się do wszystkiego tak na słodko jak i na słono :) Pozrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak,cukinia jest świetna,uwielbiamy ją.Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń