wtorek, 6 października 2015

PIGWÓWKA - NALEWKA Z PIGWOWCA

  Pigwa czy pigwowiec?
Pigwa to drzewo a pigwowiec niewielki krzew o pięknych różowych,czerwonych lub pomarańczowych kwiatach.Ma znacznie mniejsze owoce niż pigwa,ale są bardziej aromatyczne i kwaśne.Zawierają mnóstwo pektyn oraz witamin: A,C,żelazo,magnez,miedź i wiele innych.Najlepiej zbierać je gdy są w pełni dojrzałe (żółte) po pierwszych przymrozkach. Można z nich przyrządzić galaretki,dżemy,soki,nalewki ....
  Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszną nalewkę...doskonała na długie zimowe wieczory ...dla zdrowotności.






Składniki:
  •  1,5 kg owoców pigwowca
  • 1 l spirytusu
  • ok 1 kg cukru
Owoce pigwowca dokładnie myję,pozbawiam gniazd nasiennych oraz w miarę możliwości białej otoczki ( ona nadaje goryczkę nalewce)  i kroję na drobne kawałki.Wkładam do dużego słoja i zalewam spirytusem.Owoce w całości powinny być przykryte alkoholem..Słoik zakręcam i odstawiam na około 4 tygodnie.Co kilka dni potrząsam słoikiem.
Po 4 tygodniach ze słoja zlewam alkohol.Owoce pigwowca zasypuję cukrem,ponownie zakręcam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilka dni do wytworzenia się syropu.Co jakiś czas potrząsam słojem.
Po kilku dniach zlewam syrop z owoców i dodaję do niego alkohol.Dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 tygodnie.Po tym czasie przelewam przez gęstą gazę do butelek,najlepiej z ciemnego szkła.Butelki zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na kilka miesięcy.
Nalewka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza i nabiera pięknego bursztynowego koloru.
U mnie nalewka robi się z 3 kg owoców.



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń