sobota, 26 września 2015

BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWYM

  Gdy przychodzi sobota pojawia się w domu coś słodkiego. Tym razem miało nic nie być a wyszło jak wyszło...znowu jest.Pyszne ciasto s Anastazji,kolejne które z czystym sumieniem mogę Wam serdecznie polecić. Pyszny kwaskowy mus śliwkowy oraz delikatny puch śmietany z kokosem - połączenie doskonałe i bardzo smaczne.Niestety pogoda dzisiaj nie sprzyja na robienie zdjęć,ja fotografem nie jestem...zdjęcia nie są rewelacyjne i długo zastanawiałam się czy w ogóle pisać przepis na to ciasto....zdecydowałam...nie może zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów
Biszkopt:
  •  6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl maki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia i lekko wymieszać.Piec ok 30 min w 180stC.

 Mus śliwkowy:
  •  2 kg śliwek
  • ok 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki czerwone( u mnie wiśniowe)
Śliwki oczyścić i usunąć pestki.Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem.Pod koniec gotowania odkryć do wyparowania wody.Następnie całość zmiksować.Dosłodzić do smaku,dodać suche galaretki i chwilę gotować,ciągle mieszając aż się rozpuści żelatyna.

Krem śmietankowy:
  •  2/3 l śmietany kremówki
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny 
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch.Dodać żelatynę-by nie zrobiły się grudki należy dodać do niej trochę śmietany,wymieszać a następnie całość wlać  do ubitej śmietany.delikatnie wymieszać dodając połowę wiórków kokosowych.

Dodatek:
  •  25-30 dag okrągłych biszkoptów
 Złożenie ciasta:
Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć okrągłe biszkopty - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi

czwartek, 24 września 2015

MARCHEWKA DUSZONA

  Marchewka jest bardzo zdrowym warzywem o czym chyba nie muszę pisać.Poza właściwościami zdrowotnymi jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw,gdyż wspaniale urozmaica ich walory smakowe.Przykładem jest karkówka w sosie pomidorowym,która jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy te smaki http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/karkowka-w-sosie-pomidorowym.html
Nie mówiąc już o tym jak wspaniale wygląda na talerzu.
Składniki:
  •  marchewka
  • masło
  • sól,cukier
  • mąka ziemniaczana,ew zwykła
Marchewkę obieramy,myjemy,kroimy w niewielką kostkę.Do rondelka wrzucamy niewielką ilość masła,tylko tyle by przykryło dno,dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.Następnie zalewamy przegotowaną wodą,niewiele ponad poziom marchewki i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy marchew będzie robić się coraz bardziej miękka należy dodać trochę soli,dosłownie szczyptę by wydobyć jej smak a nie posolić.Znacznie więcej dodajemy cukru- zależy również od naszych kubków smakowych oraz od marchewki.Jeśli macie swoją jak ja jest ona znacznie słodsza i cukru dodałam tylko pół łyżeczki.Tutaj musimy kierować się swoim smakiem.Gdy marchewka jest już gotowa dodajemy niewielką ilość mąki.Najlepszym sposobem by nie zrobiły się nam grudki jest przecieranie mąki przez małe sitko bezpośrednio do rondelka z marchewką i dobrze wymieszać by z masy,która została zrobił się sosik.Dusimy jeszcze ok 5 min.

KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM

  Karkówka w sosie pomidorowym jest doskonała zarówno na niedzielny obiad jak również na specjalne okazje.Podana z duszoną marchewką doskonale z nią współgra.Karkówka jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy smaki.Doskonały duet.
Składniki:
  •  1 kg karkówki
  • cebula
  • czosnek,przyprawa do karczku,sól,pieprz 
 Sos:
  • 2 szkl wody
  •  1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu
  • ok 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni z obu stron.Mięso przełożyć do brytfanki lub do większego garnka,patelni....w zależności gdzie będziemy mięsko dalej dusić.U mnie tym razem na gazie,ale doskonale sprawdza się również piekarnik.Na przełożonym mięsie poukładać pokrojoną w plastry cebulę,po 1 - 2 plastry w zależności od jej wielkości.Składniki na sos połączyć i zagotować.Karkówkę polać sosem,wstawić do piekarnika lub na gaz i dusić do miękkości ok 50 min.W piekarniku w 200 st C,natomiast na gazie na mniejszym ogniu pod przykryciem.


wtorek, 22 września 2015

PIZZA Z PATELNI

  Raz na tydzień oczyszczam moją lodówkę z resztek i tworzę coś dobrego do jedzenia.Tym razem znalazłam parę pieczarek i jedną pierś z kurczaka,która kupiona była już parę dni wcześniej. Cóż mogę wyczarować z jednej piersi dla dwóch osób? Sami zobaczcie!
Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • ok 15 pieczarek
  • 1 cebula
  • żółty ser
  • 1 pomidor
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki 
  • sól,pieprz,czosnek i inne przyprawy wg uznania
Oczyszczone pieczarki drobno pokroić,cebulę również - podsmażyć na rozgrzanym oleju.Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,przyprawić wg uznania.Amatorzy pikantnych smaków mogą dodać ostrą paprykę,przyprawę do gyrosa.U mnie było dosyć pikantnie tzn 3 ząbki czosnku,przyprawa gyros i chili.Tak przyprawionego kurczaka wrzucamy do pieczarek i razem smażymy kilka chwil.
Jajka roztrzepać łyżką w misce,dodając 4 łyżki mąki.Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody oraz sól,pieprz i paprykę.Na końcu połączyć z podsmażonymi wcześniej składnikami.Masę wylać na patelnię,smażyć placki.Z takiej ilości składników wyszły mi 4 sztuki większych placuszków.Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym by były mniej kaloryczne.
Na minipizze położyć trochę startego sera żółtego,na ten ser grubszy plasterek pomidora i znowu starty ser.Posypałam ziołami prowansalskimi.Tak przygotowane smażyć jeszcze ok 7-10 min pod przykryciem na patelni,do rozpuszczenia sera.Gotowe udekorowałam keczupem i kiełkami rzodkiewki.
  Takie danie jest bardzo smaczne. Bardzo często zamiast piersi z kurczaka daję jakąś kiełbasę,którą kroję w kostkę,podsmażam z pieczarkami i przyprawiam wg uznania.To takie resztkowe jedzenie...co mam w lodówce po prostu daję.

niedziela, 20 września 2015

MLECZNA PIANKA Z OWOCAMI

  Proponuję Wam dzisiaj niesamowicie delikatne i szybkie ciasto bez pieczenia.Doskonałe na upale letnie dni ale z powodzeniem możemy do niego wrócić zimą..Lekka,delikatna pianka plus owoce,które dodają świeżości.Wszystko to sprawia,że ciasto nie jest zbyt słodkie więc trzeba uważać aby nie zjeść go zbyt dużo bo pójdzie na boczki.
Spód:
  •  250g herbatników
  • 100g masła
  • 2 łyżeczki wody
Masa mleczna:
  •  350g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 op.galaretki cytrynowej
  • 300-400g winogron,najlepiej bezpestkowych
Ponadto:
  •  2 op.galaretki o smaku kiwi lub agrestu
  • winogrona do dekoracji 
 Spód: W rondelku rozpuścić masło z wodą i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.Herbatniki najlepiej potraktować blenderem.Gotową masę przełożyć do tortownicy,ugnieść i wstawić do lodówki.

Masa mleczna: Galaretki rozpuścić w szklance wody.Mleko-koniecznie schłodzone ubić mikserem na sztywno.Ciągle ubijając wlewać powoli ostudzone,lekko tężejące galaretki.Na końcu połączyć z winogronami.Tak przygotowaną mleczną masę wylać na spód z ciastek i wstawić do lodówki.

Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 2,5 szkl wody,tężejące wylać na mleczną piankę.
Gotowe ciasto można udekorować owocami.

piątek, 18 września 2015

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

  Prosta,szybka i smaczna surówka doskonała zarówno do rybki jak i innych obiadowych dań.Serdecznie polecam.
Składniki:
  • ok 400g białej kapusty
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • ok 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwa z oliwek
  • sól,pieprz,szczypta cukru
  • 2 łyżeczki musztardy,łyżeczka soku z cytryny
Kapustę poszatkować,marchew zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w kostkę.Rozdrobnione warzywa połączyć ze sobą,dodać olej i resztę przypraw.Całość dokładnie wymieszać,dodając posiekaną natkę pietruszki i schłodzić przed podaniem.

KOTLECIKI RYBNE Z PIECZARKAMI

  Kotleciki rybne chodziły za mną od dawna. Udało mi się dzisiaj stworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych.
Składniki:
  •  50 dag filetów z dowolnej ryby
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • sól,pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • jajko 
Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą.
Filety zmielić w maszynce,połączyć razem z podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać 1-2 jajka,3-4 łyżki bułki tartej oraz przyprawy wg uznania.Z masy formować okrągłe,płaskie kotlety.Panierować w bułce tartej z obu stron.Usmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju.


poniedziałek, 14 września 2015

BOCZEK FASZEROWANY KURCZAKIEM I KABANOSAMI

  Znudziły się Wam sklepowe wędliny? Może szykuje się jakaś rodzinna impreza? Może tak po prostu macie ochotę na jakieś pieczone mięsko,coś innego niż zwykle?
  Polecam wspaniały boczek faszerowany kurczakiem z dodatkiem kabanosów lub cienkiej kiełbaski.Takie dodatki sprawią,że boczek nabierze zupełnie nowego smaku.
Składniki:
  •  1,5 kg surowego boczku
  • pierś z kurczaka
  • 2-3 cienkie kabanosy lub kiełbaski
  • czosnek
  • sól,majeranek,ostra papryka
  • musztarda rosyjska
Płat boczku rozłożyć,jeśli jest zbyt gruby delikatnie rozbić go tłuczkiem nadając mu kształt prostokąta.Filet z kurczaka również delikatnie rozbić i doprawić czosnkiem z solą i dowolną przyprawą(u mnie czerwona czubryca). Powierzchnię boczku posmarować zmiażdżonym czosnkiem z solą,ostrą papryką,majerankiem oraz musztardą rosyjską.Nałożyć przyprawiony filet oraz kabanosy na całej długości.Skropić wszystko oliwą,zwinąć w roladę i związać dosyć mocno sznurkiem.Tak przygotowaną roladę zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.Po tym czasie zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temp ok 180st.C przez ok 1,5 godz.Pod koniec pieczenia zdjąć folię by rolada się zarumieniła.

sobota, 12 września 2015

TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE

  Dawno mnie tutaj nie było.Przyznaję się bez bicia,ze jakoś leń mnie dopadł,może to ta pogoda.Obiecuję poprawę.
  10 września mieliśmy z mężusiem 10 rocznicę ślubu,ech kiedy to minęło.Postanowiłam zrobić jakiś dobry torcik,nie za słodki.Pomysł zrodził się w głowie,myślałam,rysowałam no i powstał.Nie jest doskonały,jak zawsze coś bym zmieniła...no ale...niesamowicie smaczny.Serdecznie polecam na mniejszą i większą okazję.
Składniki:
 Upiec biszkopt czekoladowy
U mnie jest ciasto czekoladowe,1,5 porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html
Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką.

Maliny w galaretce:
  •  2 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • ok 2 szklanek malin
Galaretki rozpuścić w wodzie,ostudzić.Jeśli korzystamy z mrożonych malin możemy je dodać do ostudzonej galaretki,wtedy szybciej stężeje.Jeśli mamy świeże musimy poczekać trochę dłużej,aż galaretka będzie lekko tężeć.By przyśpieszyć proces swoje maliny dałam do zamrażalki na parę minut,następnie lekko zmrożone dodałam do galaretki.Ciasto przeciąć na 3 części,nasączyć i na pierwszy blat wylać galaretkę z malinami.Przykryć drugim blatem,nasączyć,wsadzić do lodówki.

Masa straciatella:
  •  1 l śmietany 36%
  • 1 serek mascarpone
  • czekolada deserowa lub gorzka
  • śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudu 
Mocno schłodzoną śmietanę ubić,dodać cukier puder i śmietan- fix. Na samym  końcu dodać serek mascarpone.Można delikatnie przemieszać łyżką lub mikserem,ale bardzo krótko.Masa zrobi się gęstsza.Odłożyć trochę gotowej masy do dekoracji na górę.Do reszty dodać startą na grubej tarce czekoladę i wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować połowę masy na drugi blat,przykryć trzecim.Na górze posmarować tylko nieznacznie,aby pokryć i wyrównać powierzchnię.Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.Po tym czasie delikatnie objechać nożem dookoła tortownicy,otworzyć i wyjąć z obręczy.Smarować naokoło  masą,wyrównując szerokim nożem.

Koronka:
  •  2 gorzkie czekolady
Czekoladę rozpuścić na parze.
Zmierzyć wysokość i obwód tortu.Przygotować sobie takie kartki.U mnie był to biały papier do drukarki.Wysokość 10cm,obwód ponad 80 cm.Narysować sobie ołówkiem wzór,według gustu i uznania. Po roztopieniu czekolady dajemy ją do tutki zrobionej z papieru lub specjalnego przyrządzenia i wyciskamy na wzór.Gdy skończymy pozostawiamy w chłodnym miejscu,sprawdzając by czekolada zbytnio nie stężała.Jeśli widzimy,że zaczyna zmieniać kolor i już nie spływa,nie zostaje nam ślad palca musimy brać się do pracy.Mianowicie....Papier z czekoladą przykładamy naokoło tortu,lekko dociskając.Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie próbujemy delikatnie ten papier oderwać.
Górę tortu udekorowałam śmietaną bez czekolady wyciskając przez dekorator z gwiazdką.
Serduszka zrobione z masy cukrowej.
https://www.youtube.com/watch?v=L-RM7JyToew

Można sobie obejrzeć filmik dla większej jasności.


czwartek, 3 września 2015

BEZGLUTENOWY CHLEBEK ZMIENIAJĄCY ŻYCIE

  Chleb zmieniający życie to wersja pieczywa bardzo zdrowego.Bez grama mąki,bez spulchniaczy,same nasiona,bezglutenowy i do tego bardzo sycący.Jest hitem na bardzo wielu blogach.Znalazłam go szukając chleba bez mąki będąc na diecie bezglutenowej.Chleby pieczone z bezglutenowych mąk nie zdawały u mnie egzaminu,nie smakowały mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo zachęcam.Może Wasze życie ten chlebek też zmieni?
Składniki:
  •  1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szkl siemienia lnianego
  • 1/2 szkl migdałów,dyni
  • 1 1/2 szkl płatków jaglanych( mogą być owsiane jeśli nie unikacie glutenu)
  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego( rzepakowy też może być)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki nasion Chia 
 Wszystkie ziarna razem wsypujemy do miski.W osobnym naczyniu mieszamy olej z miodem i wodą-łączymy z nasionami.Dokładnie wymieszać,najlepiej ręką.Jeśli wody mało dodajemy jeszcze 1/4 szklanki.Odstawiamy na 1 godzinę.
Szykujemy sobie keksówkę ok 28cm dł,smarujemy oliwą lub wykładamy papier do pieczenia.Przekładamy do środka masę,ugniatając ją mocno łyżką lub ręką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C,wkładamy formę keksową i pieczemy ok 40 min .Następnie wysuwamy blachę piekarnika,odwracamy keksówkę dnem do góry,wyciągamy chlebek z formy i pieczemy go jeszcze ok 15 min.
Upieczony chlebek cierpliwie studzimy,najlepiej upiec go wieczorem a kroić dopiero na śniadanie dnia następnego,nie będzie się kruszył.

środa, 2 września 2015

KOTLECIKI MIELONE Z CUKINIĄ

  Zrobiło się znacznie chłodniej więc można zaserwować na obiad coś bardziej treściwego.Dzisiaj padło na pyszne,wilgotne i mięciutkie kotleciki z cukinią.Z powodzeniem możecie je zrobić dla dzieci,które nie przepadają za warzywami,cukinia nie jest wyczuwalna.Taka mała odmiana od tradycyjnych mielonych,polecam.
Składniki:
  •  50dag mielonego mięsa
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • przyprawy wg uznania: u mnie sól,pieprz,czerwona czubryca i suszone płatki chili
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jeśli macie swoją cukinię wystarczy umyć i zetrzeć razem ze skórką.Posypać solą,odstawić na ok 20 min.W tym czasie możemy obrać i pokroić drobno cebulę.U mnie cebulka jest zazwyczaj mielona razem z mięsem w maszynce.
Cukinię osączyć z soku,który puściła,połączyć z mięsem i cebulą,dodać jako i pozostałe przyprawy.Formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.

 

wtorek, 1 września 2015

PAPRYCZKI CHILI W OLEJU

  Udało mi się kupić ładne papryczki chili,z czego jestem zadowolona.Większość poszła do suszenia na płatki chili,ale postanowiłam trochę zamknąć w słoiku.Doskonałe na przekąskę,do nadziewania - pyszne i aromatyczne.Serdecznie polecam ten przepis,warto mieć parę słoiczków takiej papryki.Przepis znaleziony https://sweetandchili.wordpress.com/tag/suszenie-papryki-chili/

 Składniki:
  •  1kg papryczek chili
  • 1 litr oleju
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • czosnek
  • cukier,sól
  • bazylia
 Do przygotowywania papryczek musimy założyć rękawiczki.Papryczki dokładnie umyć,odciąć czapeczki i powyciągać gniazda nasienne.Nasionka z papryczki wrzucić do osobnej miski,przydarzą się jeszcze.Do umytych słoiczków powkładać oczyszczone papryczki,po jednym ząbku czosnku,pół łyżeczki soli,szczyptę cukru,pół łyżeczki bazylii oraz nasionka.
W garnuszku mocno zagrzać olej z oliwą,następnie zalewać nią papryczki,zostawiając ok 2cm wolnej przestrzeni od wieczka. Zalewane papryczki taką oliwą powinny wydawać dźwięk smażenia.Tak przygotowane słoiczki zakręcić mocno i odwrócić do góry dnem.Trzymać w ciemnym miejscu,po ok 2 tyg są gotowe do konsumpcji.