czwartek, 27 października 2016

PLACUSZKI RYŻOWE Z JABŁKAMI

    Nie wiem jak Wam,ale mi bardzo często zostaje trochę ryżu z obiadu. Nie lubię wyrzucać jedzenia więc często goszczą u mnie takie placuszki.Doskonałe zarówno na śniadanie jak i słodki obiad - moja mama często takie robiła jak byłyśmy małe,doskonale pamiętam.Ech,te smaki dzieciństwa,lubię do nich wracać.


Składniki:
  •  1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3-4 jabłka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek masła
Mleko wlać do miski i ,cały czas mieszając,dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka,ugotowany ryż - dokładnie wymieszać.Na końcu wlać roztopione masło oraz starte na grubej tarce jabłka. całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem bądź z dżemem.




4 komentarze:

  1. hmmm nie słyszałam o takich z ryżem, będę próbować)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam,zawsze to miła odmiana od tradycyjnych z jabłkami, no i ryż wykorzystany gdy zostanie z obiadku :}

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. to fajnie :} przynajmniej znasz ich smak :}

      Usuń