poniedziałek, 24 sierpnia 2015

NAJLEPSZA PAPRYKA MARYNOWANA

  Sezon na paprykę już w pełni a cena coraz bardziej zachęca by korzystać z tego warzywa częściej.Najlepiej gdy papryka jest mięsista i soczysta.Udało mi się taką kupić od mojego sąsiada,który ma jej pod dostatkiem.Na początek zapraszam skorzystać z tego przepisu bo jest najlepszy.

Składniki:
  •  papryka w różnych kolorach
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
 Zalewa:
  •  3 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka soli
 Paprykę starannie umyć,oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki,włożyć do czystych słoików.Do każdego dać po 1 lub 2 listów laurowych, ziela angielskiego ok 5 szt oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego.Słoiki zalać zagotowaną zalewą,dodać po 1 łyżce oliwy.Pasteryzować przez 8 min.Po tym czasie wyjąć z wody,dokręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz