poniedziałek, 6 lutego 2017

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM I CEBULĄ

   Taka surówka doskonała jest zarówno do wszelkich rolad czy też kaczki i gęsi.Uwielbiam ją pod każdą postacią.Dziś przepis na surówkę z jabłkiem i cebulką - to chyba najbardziej podstawowa wersja.W przygotowaniu czerwonej surówki jest pewien sekret....wiecie jaki? By zachowała swój piękny kolor należy ją zakwasić oraz gotować bez przykrywki.


Składniki:
  •  1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1-2 kwaskowe jabłka
  • 1 średnia cebula
  • cytryna bądź ocet jabłkowy,ewentualnie spirytusowy
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
Główkę kapusty przeciąć na pół,obrać,poszatkować. Zagotować wodę z połową soku z cytryny oraz łyżeczką soli - poszatkowaną kapustę wrzucić na wrzątek,gotować na wolnym ogniu ok 5 min bez pokrywki.Osączyć,wystudzić.Wymieszać ze startym na tarce o dużych oczkach jabłkiem i z poszatkowaną cebulą.Doprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem oraz cukrem - wlać olej i dokładnie wymieszać.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz