piątek, 24 lutego 2017

CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE

   Przepis na ciasto,które dobrze smakuje i dobrze wygląda. Upiekłam na 18- stkę mojego siostrzeńca - chrześniaka. Imprezkę organizują mu rodzice w sobotę w lokalu,natomiast w dniu urodzin było ciasto od cioci :} . Polecam bo smakowało wszystkim :}


Biszkopt ( 25x40cm):
  •  6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C.

Masa chałwowa:
  •  3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy
  • 200 g masła
  • kieliszek spirytusu 
Żółtka dokładnie utrzeć z 1/4 szklanki mleka i z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować,na gotujące wlać masę jajeczną,mieszać aż zrobi się budyń. wystudzić.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z chałwą, dodawać wystudzony budyń oraz spirytus.

 Masa czekoladowa:
  •  3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
Jajka ubijać z cukrem na parze około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia,dodać kakao oraz posiekaną czekoladę - dokładnie wymieszać,aż rozpuści się czekolada i zgęstnieje - można to robić dalej na parze.
Masło utrzeć na puch,dodać przestudzoną,chłodną już masę czekoladową oraz spirytus.

Dodatkowo:
  •  ok 300 g bez ( najlepiej kolorowych) 
Wystudzony biszkopt dobrze nasączyć ponczem najlepiej z jakimś alkoholem.
Na biszkopcie rozsmarować masę  chałwową,ułożyć na niej bezy. Następnie na bezach rozsmarować masę czekoladową - wierzch udekorować pokruszonymi bezami albo kakao.




2 komentarze: