wtorek, 25 lipca 2017

ROGALIKI KRUCHO - DROŻDŻOWE

   Najpyszniejsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam,znikają bardzo szybko mimo,że wychodzi ich mnóstwo. Zrobiłam je na życzenie mojej siostrzenicy,która dzielnie mi pomagała. Przepis rodzinny.


Składniki:
  •  1 kg mąki pszennej
  • 50 dag masła ( ewentualnie margaryny)
  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • twarda marmolada bądź inne dowolne nadzienie
Drożdże musimy rozpuścić w letnim mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przesianą   mąkę łączymy z posiekanym masłem ( margaryną),dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i krótko wyrabiamy ciasto ( ma być gęste). Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ciasto wałkujemy,wykrawamy okrąg (najlepiej dużym talerzem),następnie kroimy na trójkąty,kładziemy na nie marmoladę i zwijamy w rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia,smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok 20-30 min w 180 st.C.
Gdy rogaliki przestygną posypujemy je cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz