poniedziałek, 31 sierpnia 2020

UDZIEC Z INDYKA W MUSZTRDZIE

    Soczysty,aromatyczny udziec z indyka to coś co bardzo lubimy. To mięsko pojawia się u Nas dosyć często więc kombinuję z marynatą by się Nam szybko nie znudziło. 

Tym razem wyszło przepysznie więc przepisem się dzielę. 

Wyjęłam kość z udźca by część przeznaczyć na kanapki. 



Składniki :  

  • 1,5 kg udźca
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej bądź ostrej papryki 
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól,pieprz 
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • 2 cebule
Udziec z indyka umyć,dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do oleju dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę coraz resztę przypraw. Mięso smarujemy dokładnie z każdej strony. 
Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę i obsypujemy nią udziec.
Mięso wkładamy na noc do lodówki pod przykryciem.
Następnego dnia wkładamy do rękawa do pieczenia,zawiązujemy i pieczemy ok 1 godziny w 200 st. C. Pod koniec rozcinamy rękaw i zostawiamy na ok 10-15 minut by skórka się zarumieniła.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz