wtorek, 5 stycznia 2021

CHORWACKIE FRITULE

 Fritule to chorwackie mini pączki . Dodatek jabłka i cytryny dają wyjątkowy smak pączusiom. Są miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Warto chodź raz w karnawale je zrobić .

Przepis znalazłam dawno temu w jakiej gazetce i do dnia dzisiejszego z niego korzystam .

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z jednej cytryny 
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko starte na tarce o małych oczkach 
  • kieliszek rakiji/ rumu/ spirytusu
Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać startą na małych oczkach skórkę z cytryny, sok z cytryny. Wymieszać. 
Dodajemy resztę składników. Dobrze wymieszać, można mikserem. Ciasto wychodzi dość gęste, ale lejące.
Odstawić je na około 10-15 minut. 
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej . U mnie najczęściej to smalec wymieszany z olejem . 
Ciasto nakładać małą łyżeczką , spychać na tłuszcz drugą. Pączki wyrastają w trakcie smażenia i zazwyczaj same się obracają.
Gotowe fritule wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz