Najlepszy piernik przekładany powidłami. Bez niego nie ma świat, on musi być bo rodzina zawsze o niego pyta , zawsze na niego czeka. Znika też bardzo szybko a plusem jest to,że można zrobić go na ostatnią chwilę.
Składniki:
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
 - 1/2 szklanki cukru
 - 125 masła
 - 200 g płynnego miodu
 - 3 jajka
 - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
 - przyprawa do piernika
 - 1,5 łyżeczki sody
 - 1,5 łyżki kakao
 
Masło utrzeć z cukrem,dodawać żółtka,miód, mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika,kakao  i sodą,na końcu śmietanę. Ubić białka i wmieszać delikatnie. 
Piec w keksówce w 165 st.C ok 50-60 min.
Do przełożenia:
- ok 400 g powideł śliwkowych
 - galaretka brzoskwiniowa
 
Ostudzony piernik przeciąć na trzy części . 
Powidła podgrzać, dodać galaretkę. Ostudzić. Tężejącą masą przełożyć piernik. Polać ulubioną polewą, ozdobić wg uznania.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz