piątek, 5 kwietnia 2019

CZEKOLADOWA CHMURA NIGELLI LAWSON

    Ciasto dla prawdziwych wielbicieli czekolady. Bez mąki więc bezglutenowe. Ciasto jest tak proste,że każdy sobie z nim poradzi. Zachęcam bo rozpływa się w ustach.


Składniki na tortownicę 23 cm

  • 250 g gorzkiej czekolady 
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie)
Śmietanowy wierzch:
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch 
  • kakao do posypania 
Rozgrzać piekarnik do 180 sp C . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Roztopić masło,dodać czekoladę i mieszać,aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Ubić dwa całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę, następnie dodać delikatnie ostygniętą czekoladę z masłem i likier.

W innej misce ubić pozostałe 4 białka z resztką cukru, następnie stopniowo i delikatnie dodawać do masy czekoladowej. 

Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy i piec ok 40 min,aż do chwili gdy ciasto urośnie i popęka, a środek nie będzie płynny.
Środek ciasta się zapadnie i to normalne.

Gdy ciasto wystygnie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Powstały w cieście krater uzupełnić bitą śmietaną,posypać owocami i gorzkim kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz