wtorek, 2 lutego 2021

OPONKI DROŻDŻOWE

   Tłusty czwartek coraz bliżej więc podaję Wam idealny przepis na oponki drożdżowe. To ciasto wychodzi rewelacyjne,super się z nim pracuje. Polecam Wam wykrawać grubsze kółka wtedy oponki wyjdą super puchate. U mnie wyszły ciut za cienkie. 


Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki mleka 
  • kieliszek spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotować rozczyn : drożdże pokruszyć w 1/3 szklanki ciepłego mleka,dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszać na jednolitą masę. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do pozostałej mąki dodać żółtka ,cukier i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić ciasto,pod koniec wlać resztę mleka oraz roztopione i przestudzone masło oraz 1/2 kieliszka spirytusu. 
Wyrobić na jednolitą, gładką masę do czasu ,aż ciasto będzie odchodziło od misy robota bądź ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i wykrawać kółka. W każdym kółku na środku wykroić nieduży otwór i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. 
Na rozgrzany tłuszcz ( z dodatkiem pozostałego spirytusu ) kłaść wierzchnią stroną do tłuszczu wyrośnięte krążki i smażyć ok 1 min z każdej strony. Najlepsza temperatura to 175 st. 
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz