czwartek, 24 września 2015

MARCHEWKA DUSZONA

  Marchewka jest bardzo zdrowym warzywem o czym chyba nie muszę pisać.Poza właściwościami zdrowotnymi jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw,gdyż wspaniale urozmaica ich walory smakowe.Przykładem jest karkówka w sosie pomidorowym,która jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy te smaki http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/karkowka-w-sosie-pomidorowym.html
Nie mówiąc już o tym jak wspaniale wygląda na talerzu.
Składniki:
  •  marchewka
  • masło
  • sól,cukier
  • mąka ziemniaczana,ew zwykła
Marchewkę obieramy,myjemy,kroimy w niewielką kostkę.Do rondelka wrzucamy niewielką ilość masła,tylko tyle by przykryło dno,dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.Następnie zalewamy przegotowaną wodą,niewiele ponad poziom marchewki i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy marchew będzie robić się coraz bardziej miękka należy dodać trochę soli,dosłownie szczyptę by wydobyć jej smak a nie posolić.Znacznie więcej dodajemy cukru- zależy również od naszych kubków smakowych oraz od marchewki.Jeśli macie swoją jak ja jest ona znacznie słodsza i cukru dodałam tylko pół łyżeczki.Tutaj musimy kierować się swoim smakiem.Gdy marchewka jest już gotowa dodajemy niewielką ilość mąki.Najlepszym sposobem by nie zrobiły się nam grudki jest przecieranie mąki przez małe sitko bezpośrednio do rondelka z marchewką i dobrze wymieszać by z masy,która została zrobił się sosik.Dusimy jeszcze ok 5 min.

2 komentarze:

  1. Hej. Promujemy przepisy blogerów. Moze zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za propozycję,już skorzystałam

    OdpowiedzUsuń