sobota, 10 października 2015

ROGALIKI ORZECHOWE

  Obłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie.

Składniki:
  •  30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 10-15 dag orzechów drobno pokrojonych lub zmielonych
  • cukier waniliowy
  • 2 - 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę,masło,cukier,cukier waniliowy,orzechy,proszek do pieczenia i żółtka wymieszać na jednolitą masę.Gdy masa jest bardzo klejąca dodać jeszcze trochę mąki. Z ciasta formować malutkie rogaliki - najpierw uformować wałeczki i zwijać na kształt rogalików. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180 st C ok 15-20 min,w zależności od tego jaki mamy piekarnik.
Po upieczeniu gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają, idealne do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo,według Nas są to najlepsze kruche ciasteczka jakie znamy :}

    OdpowiedzUsuń