środa, 7 października 2015

PLACKI Z BURACZKÓW,TWAROGU I GRUSZEK

  Od jakiegoś czasu chodziły za mną placuszki z buraczków.Nadarzyła się okazja,gdyż gotowałam buraki do słoików(przepis wkrótce) więc parę skradłam.Polecam Wam,są pyszne,zdrowe i bardzo delikatne.
Składniki:
  •  3 niewielkie czerwone buraki
  • 2 gruszki lub jabłka
  • 40 dag twarogu
  • jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • sól
Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Twaróg i kilka łyżek mleka utrzeć na jednolitą masę.Gruszki lub jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.Jajko ubić z mlekiem rozcieńczonym wodą oraz z cukrem i solą,stopniowo dodając przesianą mąkę,a  potem wymieszać z twarogiem,buraczkami i gruszką lub jabłkiem.Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron Są one bardzo delikatne,trzeba uważać przy odwracaniu na drugą stronę.
Można podawać ze stopionym masłem i śmietaną ale dla mnie pyszne są bez dodatków.

2 komentarze:

  1. Oj tak,piękny kolorek ale smak też niesamowity,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń