sobota, 23 stycznia 2016

CHRUST(FAWORKI)

  Karnawał w pełni a u mnie jeszcze przepisu na faworki nie ma...szybko nadrabiam zaległości.Idealnie delikatne i kruche,po prostu doskonałe.Przepisów mam mnóstwo,ale od paru lat tylko te robimy.
Składniki: 
  •  40 dag mąki pszennej
  • 12 łyżek gęstej,kwaśnej śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
Mąkę zmieszać z żółtkami,solą,spirytusem,śmietaną.Starannie wyrabiając,od czasu do czasu,wybijać wałkiem na stolnicy,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Wałkować partiami,jak najmniej podsypując mąką,aby ciasto nie wysychało.Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok 15 cm i szerokości ok 3-4 cm.Każdy  pasek przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.Smażyć na tłuszczu na złoty kolor(do tłuszczu dodać trochę spirytusu). Po usmażeniu wyjmować na papierowy ręcznik,aby ociekły.Układać na talerzu,posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przygotowania do tłustego czwartku rozumiem, że rozpoczęte? Dzięki za przepis, może w tym roku w końcu mi się uda je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak,tym bardziej,że po nim zawsze dieta przychodzi :}
      polecam ten przepis bo faworki naprawdę smaczne

      Usuń