piątek, 8 stycznia 2016

Surówka z kiszonej kapusty

  Zimowa pora to czas naszej ulubionej surówki.Właściwie nie możemy się bez niej obejść i dwa razy w tygodniu musi być.Wiem,że znana,ale czy może jej zabraknąć na moim blogu? Z pewnością nie.Przecież to bomba witaminowa i wspaniały dodatek do wielu dań:ryby,krokiety,tłuste mięsa itd,itp
  Zapraszam więc po moją wersję surówki
 Składniki:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula (u mnie akurat czerwona)
  • sól,pieprz
  • ok 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki,ewent kminek
  • 3-4 łyżki oliwy
 Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i posiekać wg uznania.Marchewkę obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę posiekać w drobną kostkę,natkę również.
Do salaterki przełożyć wszystkie składniki,dodać sól,pieprz,cukier i oliwę - dokładnie wymieszać.By wzbogacić jej smak czasami dodaję jeszcze kminek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz