czwartek, 10 marca 2016

WIOSENNY TWAROŻEK - SERNICZEK NA ZIMNO

  Propozycja dla lubiących twarożek - ten trochę inny,ale bardzo bardzo smaczny,aksamitny,o wyrazistym smaku,lekko chrupiący.Spróbujcie,z pewnością nie pożałujecie. Zatęskniłam za wiosną,za smakiem prawdziwych warzyw...te jeszcze nie są tak smaczne,ale co tam....raz mogę sobie pozwolić na takie jedzonko.
Składniki:
  •  2 ogórki zielone
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 40 dag mielonego tłustego twarogu
  • 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kiełki rzodkiewki
  • 5 - 6 łyżeczek żelatyny
  • pół główki czosnku (lub 2-3 ząbki  jeśli lubicie mniej wyraziste smaki)
  • sól,pieprz biały
Zioła  opłukać,osuszyć i pociąć na drobne kawałki.Ogórki umyć,obrać i posiekać na drobną kostkę ( ewentualnie zetrzeć na grubej tarce). Rzodkiewki oczyścić i pociąć w słupki. Oprószyć solą,odłożyć na ok 15 min,by puściły sok i stały się miękkie.Lekko odcisnąć.
Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną,przyprawić solą,białym pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody,odstawić na kilka minut.Kiedy spęcznieje rozpuścić,podgrzewając na bardzo małym ogniu,stale mieszając.Śmietanę kremówkę ubić,ostrożnie dodać do masy twarogowej razem z rozpuszczoną żelatyną.następnie dodać odciśnięte ogórki,rzodkiewki oraz posiekane zioła,kiełki - wymieszać.
Formę keksową wyłożyć folią spożywczą.Nałożyć do niej masę serową i wstawić do lodówki,najlepiej na noc.Rano keksówkę odwrócić do góry dnem,ściągnąć folię i pyszne śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz