wtorek, 22 marca 2016

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszną fasolkę.Może ktoś kiedyś skorzysta.Uwielbiamy fasolkę,gdyż jest doskonałym jednogarnkowym daniem,do tego bardzo sycącym.
Składniki:
  •  50 dag fasoli Jaś
  • wędzona kość 
  • 25-30 dag wędzonego boczku
  • 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera i pora
  • 1 cebula opalona jak do rosołu
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
  • sól,pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek 
Fasolę namoczyć na ok 8 godzin,po tym czasie doprowadzić do wrzenia,odcedzić,zmienić wodę i w świeżej gotować do miękkości.Dodajemy kości wędzone,boczek,ziele angielskie i liść laurowy.Warzywa czyścimy,kroimy w kostkę i również dodajemy do gotującej się fasolki.Gdy boczek i mięso od kości będą już miękkie wyciągamy z wywaru,studzimy.Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę,podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Mięso oddzielamy od kości,również kroimy w kostkę.Gdy fasolka jest miękka dodajemy nasze mięsko,boczek i kiełbasę.Pod koniec dodajemy przecier,keczup,paprykę wędzoną,majeranek,pieprz,sól wg uznania.Jeśli chcemy fasolkę możemy zagęścić mąką,ale nie jest to konieczne.
Polecam Wam ten sposób bo fasolka jest nie tylko pyszna,ale również poprzez ten sposób jej gotowania unikamy wzdęć i gazów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz