czwartek, 3 marca 2016

AROMATYCZNY DORSZ PIECZONY

  Pieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam.
Składniki:
  •  dorsz - jeden filet
  • sól,pieprz
  • ostra wędzona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • masło(4-5 cienkich kawałków)
  • cytryna
 Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Rybkę umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - 4-5 w zależności jak duży jest filet.Przyprawić solą,pieprzem i papryką z obu stron,następnie skropić sokiem z cytryny i nasmarować czosnkiem.Można odstawić na godzinę lub więcej by rybka przeszła przyprawami.Piekarnik nastawić na 200 st C,na każdy kawałek rybki położyć po plasterku masła i plasterku czosnku,posypać grubo zmielonym pieprzem ( w moździerzu)zawinąć w folię i piec ok 30 min.Moja rybka podana była z pomidorkami,które również się dusiły w piekarniku,wyszły bardzo słodkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz