wtorek, 19 lipca 2016

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNO - OGÓRKOWYM

   Jeśli nie macie pomysłu na obiad to takie bitki będą doskonałe,z pewnością posmakują każdemu,w szczególności mężczyznom.
Składniki:
  •  ok 1 kg szynki ( ewent łopatki)
  • 2duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • 2 kiszone ogórki
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w plastry.Lekko rozbić,posolić,posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Podsmażyć każdy kawałek na złoty kolor,przełożyć na talerzyk.
Cebulę pokroić w plastry,wrzucić ją na tłuszcz po smażeniu mięsa,dodać marchew i por pokrojone w kostkę - wszystko razem zeszklić,ułożyć mięso i zalać go wodą by było lekko przykryte. Następnie dorzucić liście laurowe,majeranek,pieprz ziołowy oraz zmiażdżony czosnek.
Dusić wszystko ok 20 min,następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki.Całość dusić aż mięso będzie miękkie.Pod koniec doprawić wszystko wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz