czwartek, 22 września 2016

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I PIECZARKAMI

     Pyszne,pełne aromatu danie z kurczaka. Główną jego zaletą jest to,że możemy podać je jako danie obiadowe z ryżem i zestawem surówek lub jako danie jednogarnkowe ( tą wersję uwielbiam).


Składniki:
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • ok 8 pieczarek
  • 3-4 pomidory bądź puszka pomidorów
  • sól,pieprz,papryka słodka bądź ostra
  • suszony tymianek,oregano
Mięso należy umyć,osuszyć i pokroić na kawałki - posolić,oprószyć pieprzem oraz papryką w proszku,wymieszać dosyć dokładnie i odstawić do lodówki na ok 2 godz.
Na gorący olej wrzucamy mięso i podsmażamy ok 15 min,po tym czasie przekładamy go do garnka - zalewamy przegotowaną wodą ( ma być zakryte) i dusić na małym ogniu.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę,poddusić osobno w niewielkiej ilości oleju i wrzucić do mięsa.Tak samo podsmażamy pieczarki - aż odparuje z nich woda.dodajemy do mięsa.
Bakłażana umyć,pokroić w kostkę,poddusić ok 10 min,po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki bądź pomidory z puszki. Dodać do mięsa i całość dusić jeszcze ok 15 min.Doprawić solą,pieprzem,ostrą papryką oraz tymiankiem i oregano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz