czwartek, 7 maja 2020

ROGALE Z MAKIEM

   Mięciutkie, puszyste i wilgotne w środku rogale,idealne na śniadanie. Następnego dnia są również smaczne, możemy je jeść zarówno z dżemem jak również zrobić kanapkę.
   Osobiście nie mogę się opanować i za każdym razem muszę się skusić na lekko ciepłe , z masełkiem są przepyszne , najlepsze.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • mak do posypania
  • jajko bądź mleko do posmarowania
Mleko lekko podgrzewamy, do letniego dodajemy pokruszone drożdże z cukrem, oraz 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy na ok 10 min by zaczyn zaczął pracować.
Pozostałą mąkę łączymy z solą,jajkiem,masłem oraz jogurtem - wyrabiamy. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dalej wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką i zostawiamy na ok 60 min do wyrośnięcia.
Następnie krótko zagniatamy, wałkujemy na kształt koła,kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala.
Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 min,aż rogale będą rumiane.


  Nie przejmujcie się,że Wam wyjdą nierówne w końcu nie wygląd jest ważny a smak. Polecam,z pewnością się w nich zakochacie . 

6 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te rogale :-). Aż ślinka cieknie :-)...

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy może być śmietana zamiast jogurtu? Chwilowo w lodówce jogurtu brak��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam,ale myślę,że można spróbować ...z pewnością nie zaszkodzi

      Usuń
  3. Dzis upieklam rogale z tego przepisu bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super,cieszę się,że rogale smakowały 😍 dziękuję za komentarz i pozdrawiam 😍

      Usuń