piątek, 6 maja 2016

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

  Podobno dzisiaj dzień bez diety więc u mnie pojawiły się pyszne drożdżowe racuchy,w sam raz na taki dzień.Puszyste,drożdżowe - wszystko co kocham.
Składniki:
  •  500 g mąki 
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • cukier waniliowy
  • 3-4 jabłka
Drożdże kruszymy do  miski,dodajemy 1 łyżkę cukru,zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy 1 łyżkę mąki.Gotowy zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 min.
W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy i kroimy w kostkę.
Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym,dodajemy jajka,olej i gotowy zaczyn - wszystko mieszamy ok 10 min aż ciasto drożdżowe będzie gładkie.Odstawiamy na ok 30 - 40 min by ciasto podrosło,następnie dodajemy jabłka,mieszamy wszystko i ponownie odstawiamy na ok 30 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość smażymy racuchy na rozgrzanym oleju,po kilka minut z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. I u mnie były wczoraj takie racuchy, długo za mną chodziły zanim ulegałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam pytanie, jeżeli mam drożdże w proszku to ile gram powinnam użyć? Jedno opakowanie ma 7g. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej zobacz sobie przelicznik http://www.niam.pl/en/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone

      Usuń
  3. Nie wyszło wam bardzo gęste to ciasto?jak to smażyć?klei sie bardzo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć bo nie widziałam Waszego ciasta,ale ten przepis jest idealny...ciasto ma być gęste by nie rozlewało się zbytnio na patelni. Łyżką drewnianą nabieram i na rozgrzany tłuszcz kładę, nigdy nie miałam kłopotu....

      Usuń