piątek, 6 maja 2016

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

  Podobno dzisiaj dzień bez diety więc u mnie pojawiły się pyszne drożdżowe racuchy,w sam raz na taki dzień.Puszyste,drożdżowe - wszystko co kocham.
Składniki:
  •  500 g mąki 
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • cukier waniliowy
  • 3-4 jabłka
Drożdże kruszymy do  miski,dodajemy 1 łyżkę cukru,zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy 1 łyżkę mąki.Gotowy zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 min.
W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy i kroimy w kostkę.
Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym,dodajemy jajka,olej i gotowy zaczyn - wszystko mieszamy ok 10 min aż ciasto drożdżowe będzie gładkie.Odstawiamy na ok 30 - 40 min by ciasto podrosło,następnie dodajemy jabłka,mieszamy wszystko i ponownie odstawiamy na ok 30 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość smażymy racuchy na rozgrzanym oleju,po kilka minut z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. I u mnie były wczoraj takie racuchy, długo za mną chodziły zanim ulegałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam pytanie, jeżeli mam drożdże w proszku to ile gram powinnam użyć? Jedno opakowanie ma 7g. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej zobacz sobie przelicznik http://www.niam.pl/en/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone

      Usuń