wtorek, 30 stycznia 2018

GULASZ WIEPRZOWY Z WARZYWAMI

   Pyszny obiad w jednym garnku to rewelacyjne rozwiązanie . Dlatego dziś polecam Wam mój gulasz z warzywami, mężowi bardzo smakowało a jemu naprawdę trudno dogodzić. Jedynie zdjęcia nie wyszły tak jakbym chciała 😕 tak czasami bywa,że mimo moich starań jest dosyć kiepsko. Cóż nie jestem fotografem.


Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego np szynka, łopatka 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki 
  • 4 ziemniaki
  • przecier pomidorowy
  • sól,pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej bądź ostrej
  • 1/2 łyżeczki chilli ( jeśli lubicie ostre potrawy )
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Warzywa obrać.  Marchew,pietruszkę i czosnek pokroić w plasterki, cebule w piórka a paprykę w paseczki. Ziemniaki w większą kostkę.
 Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem,obtoczyć w mące ( u mnie kukurydziana). W większym garnku rozgrzać 1 łyżkę smalcu i wrzucić mięso,obsmażyć na rumiano. Dodać przygotowane wcześniej warzywa ( oprócz ziemniaków) i lekko wszystko przesmażyć, mieszając. Następnie całość zalać 5 szklankami przegotowanej wody. Dodać liść laurowy,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy,aż zrobią się miękkie tj ok 15-20 min. Pod koniec dodajemy do smaku przecier pomidorowy, sól,pieprz,paprykę i chilli. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz