poniedziałek, 15 stycznia 2018

SZYNKA PEKLOWANA Z PIEKARNIKA

   Pyszna,soczysta szyneczka,której nie można sobie odmówić. Idealna na świąteczny stół czy imprezę - zawsze zachwyca domowników jak i gości.


Składniki:
  •  1,7 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku,najlepiej kula
Marynata:
  •  2 litry wody
  • 4 łyżki soli peklowej 
  •  4 liście laurowe
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • główka czosnku
 Wierzch:
  •  papryka ostra bądź słodka
  • majeranek
  • świeże ząbki czosnku do środka
 Składniki marynaty oprócz soli peklowej zagotować w 2 l wody - pogotować z 10 min. Dodać sól peklową gdy woda z ziołami lekko przestygnie. Ostudzić.
Umytą szynkę włożyć do przygotowanej marynaty na 5-6 dni,codziennie obracając mięso,aby się równomiernie peklowało.
Szynkę wyjąć i osuszyć. Nasmarować papryką i majerankiem. Do środka można powciskać ząbki czosnku.Osznurować szynkę by nadać jej ładny kształt.
Włożyć szynkę do woreczka do pieczenia razem z przyprawami z marynaty,wlać 1,5 szklanki wody i związać woreczek. Na górze zrobić 2-3 dziurki - widelcem bądź jakimś szpikulcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 -200 st.C ok 1,5 godz.
Szynkę studzić w woreczku.


 Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Boska ta szyneczka. Że ślinka na sam widok cieknie to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😍 szyneczka palce lizać, sklepowe mogą się schować 😀

      Usuń