wtorek, 30 stycznia 2018

ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA

   Kolejna udana wędlina do chlebka jak również pyszny obiadek. Tym razem użyłam łopatki. Wędlina wyszła soczysta i aromatyczna. Mąż był zachwycony. Jeszcze chwilę temu dzwonił z pracy,że ta łopatka wyszła mi wyśmienita.


Składniki: 

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula 
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 5 łyżek oleju
  • sól,pieprz
W miseczce zmieszać sól,pieprz,paprykę,czubrycę, czosnek przeciśnięty przez prasę,sos sojowy,majeranek oraz ocet balsamiczny - dodać olej i wymieszać. Nasmarować łopatkę i odstawić w zimne miejsce, najlepiej do lodówki na noc. Cebule pokroić w piórka. Łopatkę ścisnąć sznurkiem bądź siatką by nadać jej kształt, wsadzić do rękawa do pieczenia razem z cebulą, pozostałą marynatą. Do rękawa wlać również 1/2 szklanki przegotowanej wody,zamknąć rękaw i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C 1 godzinę. Po godzinie rozciąć rękaw, piec jeszcze 15 min, wyłączyć piekarnik. Mięso pozostawić na 15 min w piekarniku. Studzić w rękawie. 


2 komentarze: