piątek, 13 marca 2020

LAMBADA

    Lambada to bardzo orzeźwiające i uzależniające ciasto. Sprawdzi się na imprezę rodzinną, święta ale też jako weekendowe ciasto. Z czystym sumieniem go polecam bo znika w tempie ekspresowym.



Biszkopt : ( blacha 20 x 30)

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki.
Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy.

Masa pomarańczowa:
  • 4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe 
  • 1-2 łyżki cukru
  • wielka paczka delicji pomarańczowych
3 szklanki soku zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić budynie,wlać na gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na ostudzony i nasączony pozostałym sokiem biszkopt.
Gdy masa ostygnie wyłożyć delicje.

Masa śmietankowa:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • galaretka cytrynowa 
  • czekolada mleczna bądź gorzka
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wrzącej wody.
Schłodzoną śmietanę ubić,pod koniec dodać już chłodną,lekko tężejącą galaretkę.
Gotową masę wyłożyć na delicje i posypać tartą czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz