poniedziałek, 31 sierpnia 2015

GRUSZKI W SYROPIE

  Gruszki w syropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu.
Składniki:
  •  3kg gruszek twardych
  • 1kg cukru
  • 1,5 litra wody
  • 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru waniliowego domowego
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 goździki na słoik
Gruszki musimy obrać,przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne z pestkami.
Zagotować 1,5 l wody z cytryną,cukrem waniliowym i cukrem.Do tej zalewy włożyć gruszki i gotować ok 1/2 godziny aż się zeszklą.Gorące wkładać do wcześniej przygotowanych słoików,dodać po 3-4 goździki,zalać wrzącym syropem i szybko zakręcić.Słoiki stawiać do góry dnem.Nie musimy już pasteryzować.
Gruszki w tym roku nawet obrodziły,więc trzeba ich trochę pozamykać w słoiki.Pierwsza moja partia jest z goździkami więc do korzennych ciast się przydadzą.Jeśli chcecie takie gruszki wykorzystać do kremowo-tortowych ciast wystarczy zrezygnować z tychże goździków.Następna porcja,którą zrobię będzie właśnie taka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz