piątek, 1 września 2017

SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

    Sok z owoców czarnego bzu jest wprost nieoceniony,szczególnie w czasie przeziębień i infekcji. Lista zalet czarnego bzu jest bardzo długa i nie będę tutaj o tym pisać.Jeśli ktoś jeszcze nie zna wszystkich właściwości odsyłam do internetu.Owoce dojrzewają od końca sierpnia do końca września,mają czarno - fioletowy kolor i tylko takie zbieramy - zielone i czerwone odrzucamy. Korzystajmy z darów natury bo naprawdę warto.


Składniki:
  • ok 2 kg owoców czarnego bzu
  • ok 500 - 800 g cukru
  • odrobina wody
Owoce myjemy,następnie odrywamy je od gałązek odrzucając starannie owoce zielone i mało dojrzale.
Do garnka wlewamy odrobinę wody,wsypujemy owoce oraz dodajemy cukier - zagotowujemy pod przykryciem do momentu,aż owoce puszczą sok.Następnie przecedzamy przez gęste sitko.
Gorący sok- syrop przelewamy do czystych słoiczków,zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji.

 Drugi sposób to wykorzystanie sokownika - jest przydatny zwłaszcza do twardych owoców takich jak czarny bez,aronia czy czarna porzeczka - u Nas zawsze w ruchu.
 
 Ilość cukru i owoców jak wyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy.Powstały sok zlewamy do garnka,zagotowujemy,wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz