poniedziałek, 11 grudnia 2017

KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM

    Idealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet.


Ciasto ( ok 40-45 sztuk):
  •  300 g mąki + ok 50 g do podsypania
  • kostka masła
  • 1 jajko
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
 Nadzienie:
  •  500 g mięsa,najlepsza łopatka bądź karkówka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • czerwona czubryca
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • warzywa na bulion
 Dodatkowo:
  •  1 jajko
Farsz: mięso ugotować z marchewką,pietruszką,kawałkiem selera i małą cebulą. Dodać ziele angielskie,liść laurowy - posolić.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle.
Gdy mięso wystygnie przekręcić przez maszynkę razem z przesmażoną cebulką. Następnie do mięsnej masy wlać tyle bulionu ( z gotowanego mięsa) by farsz nie był suchy - masa powinna być jednolita i dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku.

Ciasto: 300 g przesianej mąki wysypać na stolnicę,dodać pokrojone w małe kawałki masło oraz jajko,sól i śmietanę - wyrobić na jednolitą masę,by nie było plamek z masła czy śmietany.Jeśli ciasto będzie kleiste dosypać trochę mąki - ciasto ma być miękkie i sprężyste ale nie lepkie.
Gotowe ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wzdłuż dłuższego boku układać mięsną masę. Ciasto zawinąć raz tak by masa mięsna była w środku. Tak powstały wałek odciąć od reszty ciasta  i pokroić na ok 2 cm kawałki. Gotowe paszteciki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.Postępujemy tak,aż do wyczerpania  ciasta.
Paszteciki wyłożone na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku ok 25-30 min w 180 st.C.


2 komentarze: