wtorek, 12 grudnia 2017

PIECZONA KARKÓWKA W PRZYPRAWIE GYROS

   Dziś moja propozycja nie należy do mało kalorycznych,wręcz przeciwnie,to danie,którego niektórzy mogą się obawiać.Tylko czy warto? Przecież takich potraw nie jadamy codziennie,tylko raz na jakiś czas. Smak zaś jest rewelacyjny a karkówka wychodzi soczysta i krucha.Przekonajcie się sami.


Składniki:
  •  1 kg karkówki 
  • 2 cebule
  • przyprawa do gyrosa
  • 5-6 łyżek keczupu 
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki chilli bądź ostrej papryki 
Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem - z każdej strony obficie posypać przyprawą do gyrosa.
Cebulę pokroić w piórka.
Keczup,majonez,musztardę oraz chilli dokładnie ze sobą wymieszać.
Do miski włożyć plaster mięsa,posmarować sosem,posypać cebulą,następnie znów plaster mięsa,sos i cebula.W takiej kolejności układamy warstwami,aż do wyczerpania składników. Przykryć i odstawić na parę godzin bądź na całą noc do lodówki.
Następnie mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 40 do 1h,w 180st.C. Wszystko zależy od piekarnika i mięsa. Można zapiekać pod przykryciem ok 30 min,następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać kolejne 15-20 min do zarumienienia.


2 komentarze:

  1. Super pomysł, w końcu karkówka nadaje się nie tylko na grilla a przyprawa gyros należy do moich ulubionych. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę,że przepis przypadł do gustu 😀 karkówkę można robić na tysiąc sposobów i zawsze wychodzi pyszna 😀 pozdrawiam

      Usuń