wtorek, 16 października 2018

DANIE CHIŃSKIE Z KURCZAKIEM

    Zaniedbałam się ostatnio,wiem. Jest mi bardzo przykro,że przepisy pojawiają się tak rzadko,ale cierpię na brak czasu. 
    Przychodzę dziś z pysznym przepisem na kurczaka z warzywami. Z pewnością Wam posmakuje. Danie doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację - zajadam się bez obaw,że wejdzie mi w boczki.


Składniki:

  • ok 250 g piersi z kurczaka
  • mała cukinia
  • 1 marchew 
  • duży por
  • mała pietruszka
  • puszka pomidorów bądź własny przecier pomidorowy 
  • 2 ząbki czosnku
  • czubryca czerwona
  • tymianek
  • sól,pieprz 
Mięso pokroić w paski,warzywa obrać obieraczką do warzyw w paski.
Mięso posolić,posypać pieprzem oraz czubrycą,wymieszać by przyprawy się równomiernie rozeszły.Pierś kurczaka podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju,dodać pokrojonego w paski pora. Gdy mięso się zrumieni dodać pozostałe warzywa i obsmażyć ok 4-5 min. 
Danie doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć danie jest gotowe.
Warzywa mają być takie al dente. Rozgotowane tracą już swój smak.
Całość można podać z brązowym ryżem,jednak ja zdecydowanie uwielbiam same warzywa z piersią. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz