Niestety trochę się rozmarzyłam a do lata trochę jeszcze zostało. Dlatego dziś zaserwowałam pyszne kotleciki rybne z kaszą jaglaną - takie dwa w jednym.
Składniki:
- 450 g filetów rybnych ( dorsz , mintaj)
 - 100 g kaszy jaglanej ( tj ok 1/2 szklanki)
 - 1 cebula
 - sok z 1/2 cytryny
 - 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
 - 1 jajko
 - sól,pieprz
 - koperek bądź natka pietruszki
 
Kaszę opłukać zimną wodą i sparzyć. Gotować w osolonej wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić dzień wcześniej).
Filety pokroić, zmielić razem z zimną kaszą jaglaną.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Kaszę wymieszać z rybą posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem, cebulą,jajkiem bułką tartą,sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i pieprzem. 
Wilgotnymi dłońmi uformować z masy jednakowej wielkości kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor.
Z tej ilości wychodzi ok 7 kotlecików. 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz