Składniki na tortownicę 23 cm
- 250 g gorzkiej czekolady
 - 125 g masła
 - 6 jajek
 - 175 g cukru
 - 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie)
 
Śmietanowy wierzch:
- 500 ml śmietany kremówki
 - 2 łyżki cukru pudru
 - maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch
 - kakao do posypania
 
Rozgrzać piekarnik do 180 sp C . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Roztopić masło,dodać czekoladę i mieszać,aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Ubić dwa całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę, następnie dodać delikatnie ostygniętą czekoladę z masłem i likier.
W innej misce ubić pozostałe 4 białka z resztką cukru, następnie stopniowo i delikatnie dodawać do masy czekoladowej. 
Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy i piec ok 40 min,aż do chwili gdy ciasto urośnie i popęka, a środek nie będzie płynny.
Środek ciasta się zapadnie i to normalne.
Gdy ciasto wystygnie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Powstały w cieście krater uzupełnić bitą śmietaną,posypać owocami i gorzkim kakao.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz