piątek, 12 kwietnia 2019

ZIELONE MUFFINKI KOKOSOWE

  Lubicie szpinak? Jeśli nie może warto powoli się do niego przekonać? Zachęcam do zrobienia kokosowych,zielonych babeczek, zapewniam,że nie będziecie żałować.
Szpinak nadaje niezwykle intensywny kolor,ale w smaku jest zupełnie niewyczuwalny.
Na zbliżające się święta będą idealne. W końcu zieleń kojarzy się z wiosną,ze świętami.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pr do pieczenia
  • 10 dag liści szpinaku 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Dekoracja
  • tabliczka gorzkiej bądź mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania
Do dużej miski wsypać suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe,cukier oraz proszek do pieczenia - wymieszać.
Do blendera wrzucić umyty,osuszony szpinak,wlać mleko,olej oraz ocet i zmiksować na jednolitą masę.
Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać.
Ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. 
Piec ok 20-30 min w 180 st.C.  Wystudzić

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać mleko. 
Wystudzone babeczki polać czekoladą i posypać wiórkami.
Z tej porcji wychodzi ok 8 babeczek.


1 komentarz: