poniedziałek, 22 lutego 2016

KARCZEK W MUSZTARDZIE

  Ostatnio rzadko pojawiają się nowe przepisy.Męża nie ma w domu,ja nadal się oczyszczam.Mam jednak mnóstwo pomysłów,przepisów więc mam nadzieję,ze będziecie do mnie zaglądać i cierpliwie czekać na mój powrót.Tymczasem zapraszam na pyszną karkówkę - niedzielny obiad mojego męża.
Składniki:
  •  plastry karkówki
  • musztarda rosyjska lub francuska
  • czosnek
  • sól,pieprz
Karczek pokroić w  plastry jak na grilla,zostawić,nie rozbijać.Każdy kotlet przed zamarynowaniem dziurawić widelcem,wtedy mięso ładnie się zamarynuje,nasiąknie musztardą i jest kruche.Przyprawić solą,pieprzem i czosnkiem i z każdej strony posmarować musztardą.Wstawić na noc do lodówki( ewentualnie parę godzin przed). Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni grillowej po parę minut z obu stron.
  Karkówkę podałam z pysznymi pieczonymi ziemniakami,przepis postaram się napisać już jutro.
Smacznego!!!

piątek, 19 lutego 2016

ZUPA KREM Z BRUKSELKI

  Zupy krem jak wiadomo są bardzo sycące więc doskonale sprawdzają się na diecie.Najczęściej robię właśnie z brukselki lub brokułów bo są bardzo smaczne.

Składniki:
  •  ok 500 g brukselki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pieprz,czosnek
  • dowolne zioła
  • szczypta soli
Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą.Gotujemy razem z brukselką,którą uprzednio trzeba umyć i odrzucić  zwiędnięte listki.Cebulę w całości opiec jak do rosołu na palniku dosyć mocno i również wrzucić do warzyw.Gotujemy ok 20 min,gdy brukselka będzie miękka.Lekko ostudzić,dodać ząbki czosnku i całość zmiksować za pomocą blendera.jeśli zupa jest dość gęsta dolać trochę przegotowanej wody - doprawiamy pieprzem,solą,ziołami.
Na zdrowie !!!

SZPINAK DUSZONY Z POMIDORAMI

  Na diecie dr Dąbrowskiej trzeba poszukać sobie potraw,które będą smakowały.U mnie z całą pewnością jest to duszony szpinak.W sezonie korzystam z pomidorów,natomiast w okresie zimowym,wiosennym używam przetartych pomidorów lub koncentratu pomidorowego własnej produkcji.Zapach jaki unosi się po kuchni jest rewelacyjny,nawet mój mąż zajada się takim szpinakiem więc zawsze robię go więcej.

Składniki:
  •  szpinak
  • pomidory lub przecier pomidorowy
  • czosnek
  • pieprz 
Na patelni teflonowej ułożyć posiekane liście szpinaku,na wierzch drobno ułożyć posiekanego pomidora lub przecier pomidorowy - dusić w sosie własnym.Gdy pomidor da mało soku można dodać łyżkę wody.Doprawić pieprzem i czosnkiem i gotowe.

 

czwartek, 18 lutego 2016

DIETA DR DĄBROWSKIEJ

  Obiecałam Wam wpis o diecie oczyszczającej i w końcu mam trochę czasu by spełnić życzenie.Czas szybko płynie,już 9 dzień mojego oczyszczania.Cieszę się bo widzę rezultaty.

Czym jest dieta warzywno - owocowa nazywana postem?
   Dieta warzywno - owocowa jest odmianą postu,czyli powstrzymania się od jedzenia.Główną jej cechą jest niedostateczne odżywianie zewnętrze,co umożliwia zastępcze odżywianie wewnętrzne,zwane drugim programem energetycznym,dzięki czemu organizm leczy się sam.Dieta warzywno - owocowa jest wskazana dla osób zdrowych w celach profilaktycznych oraz dla cierpiących na różne choroby:
  • alergie skórne,pokarmowe,astma
  • choroba zwyrodnieniowa stawów
  • nadciśnienie,wysoki puls
  • miażdżyca serca i naczyń
  • nadwaga,otyłość
  • niedoczynność tarczycy
Przeciwwskazaniem do diety jest:
  • nadczynność tarczycy
  • gruźlica
  • choroby psychiczne np depresja
  • ostra porfiria
  • wyniszczenie nowotworowe
  • okres ciąży,karmienia,u małych dzieci
  • stan po przeszczepie narządów
 Jakie mamy korzyści z leczenia dietą warzywno - owocową?
  • stabilizuje ciśnienie krwi,obniża wysokie,podwyższa niskie
  • normalizuje poziom cukru we krwi
  • rozpuszcza zakrzepy i doprowadza do cofania się blaszek miażdżycowych 
  • usprawnia wydalanie z organizmu wszelkich toksyn ( oczyszcza stłuszczoną wątrobę,złogi w stawach)
  • odblokowuje układy immunologiczne - zwiększa odporność organizmu na zakażenia,a także doprowadza do tego,że organizm rozpoznaje i leczy miejsca chore,sprzyja regeneracji i rewitalizacji(odmłodzenie) oraz długowieczności
  • oczyszcza skórę,wygładza zmarszczki
  • zjada zapasy tłuszczu ( w czasie 2 tyg diety ciężar ciała obniża się średnio o 5%)
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha,co daje uczucie wyciszenia.
 Jak dieta warzywno- owocowa działa na organizm?
  Podstawą jest oczyszczanie naszego organizmu ze złogów i toksyn.Metabolizm przestraja się niemal automatycznie.W czasie takiej diety zostają uruchomione mechanizmy samo- naprawcze, przywracające równowagę,czyli zdrowie.Informacja o zdrowiu jest zakodowana w genach każdej komórki.Toksyny są czynnikiem,który prawdopodobnie zaburza mechanizm regulacji organizmu.
  Przy niskim dowozie kalorii (400-600kcal) organizm przestawia się na korzystanie z własnych zapasów białka i tłuszczu,wydala zbędną wodę,likwiduje zwyrodniałe komórki i ogniska zapalne,tłuszcz,kwas moczowy odłożony w stawach.Znika uczucie głodu.
  Warzywa i owoce są świetnym źródłem witamin(zmiataczy wolnych rodników),mikroelementów,substancji bioaktywnych,dzięki czemu uzupełniane są wszelkie niedobory,a ich wybitnie alkalizujące oddziaływanie wpływa korzystnie na wbudowanie wapna do kości.

Co zaleca się jeść w czasie kuracji?
 Warzywa i owoce ubogie w energię,a więc takie,które zawierają śladowe ilości białka,tłuszczu i węglowodanów.
Warzywa: marchew,buraki,seler,rzodkiew,pietruszka,wszelkie kapusty,cebula,czosnek,por,ogórki(zwłaszcza kiszone),pomidory,sałata,papryka,dynia,kabaczek,rzepa,brukiew,brokuły,kalafior.
Owoce:jabłka,grejpfruty,cytryny i śladowe ilości słodkich owoców (truskawki,pomarańcze).
Do przyprawiania stosujemy chrzan,sok z cytryny,majeranek,kminek,zioła prowansalskie,natkę pietruszki,sól kamienną z mikroelementami( w bardzo małych ilościach).

  Do picia - woda bogata w minerały nie gazowana sztucznie np Galicjanka,Muszynianka,herbaty ziołowe,soki rozcieńczone wodą( tylko z dozwolonych produktów i wyciskanych samodzielnie).

W trakcie kuracji nie należy spożywać chleba,mleka,tłuszczu,mięsa,ziemniaków,zbóż,słodyczy,roślin strączkowych ani słodkich owoców.W takich przypadkach włącza się odżywianie zewnętrzne,które jest niepełnowartościowe,wyzwala głod,słabość i przerywa mechanizmy samooczyszczające.
Nie należy pić herbaty,kawy,alkoholu oraz najlepiej nie palić papierosów.
  Najtrudniejszy jest okres pierwszych dni - przestawiamy się wtedy na proces odżywiania wewnętrznego.Można odczuwać ból głowy,osłabienie,ociężałość,może wystąpić biegunka.Szereg objawów jest wywołanych uwolnieniem do krwi toksyn.Dlatego po oczyszczeniu jelit następuje poprawa samopoczucia.

To tylko tak krótkie informacje o diecie,te najbardziej podstawowe.Polecam książkę dr Ewy Dąbrowskiej "Ciało i ducha ratować żywieniem"....tam znajdziecie więcej informacji zarówno o diecie jak i przepisy.
Ważne jest to by owoce i warzywa były nieskażone pestycydami,sezonowe.Najlepszy okres do przeprowadzenia diety to jesień..jeśli post wprowadzamy w okresie zimowym bazujemy na kiszonych ogórkach,kapuście(najlepiej swoich),warzywach dostępnych przez cały rok.Czas postu: od 2 tygodni do 6 tygodni). Najlepsze rezultaty uzyskuje się po 6 tygodniach,po tym czasie trzeba powoli wprowadzać inne produkty,najlepiej warzywa i owoce zakazane na poście,strączkowe,trochę dobrego tłuszczu.
  Mimo,że dieta wymaga wiele wysiłku to zachęcam....rezultaty są rewelacyjne i rekompensują wszystko.Każdy zdrowy człowiek powinien chociaż raz w roku przeprowadzić takie oczyszczenie.

piątek, 12 lutego 2016

CIASTO Z DELICJAMI I KOLOROWYMI GALARETKAMI

  Szukacie nowego pomysłu na ciasto? Galaretki,delicje,brzoskwinie ....bogactwo smaku...przekonajcie się sami.Ciasto niezwykle efektowne,bardzo pyszne i łatwe.
Biszkopt orzechowy:
  •  5 jajek
  • 15 dag zmielonych orzechów
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta,na końcu zmielone orzechy - dokładnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wymiarach 34x24 cm i piec ok 30 min w 180 st C.

 Masa śmietankowa:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • zielona galaretka
  • ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru
 Dodatkowo:
  •  2 galaretki niebieskie
  • 1 galaretka czerwona
  • delicje o smaku malinowym
  • dżem malinowy
  • brzoskwinie w puszce 
Niebieskie galaretki rozpuścić wg przepisu.Czerwoną w 1 szklance a zieloną w 1/4 szkl gorącej wody.Czerwoną galaretkę należy wylać na jakieś płaskie podłużne naczynie by później można było pokroić ją w paski. Ubić śmietanę,na końcu dodać tężejącą zieloną galaretkę.Nie dodawałam cukru pudru,uważam to za zbyteczne,jednak jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie 2-3 łyżki przed dodaniem galaretki.

Ciasto posmarować dżemem malinowym,rozłożyć delicje czekoladą do góry.Następnie wyłożyć gotową masę śmietankową,na masę czerwoną galaretkę pokrojoną w paski po brzegach i na środku masy położyć,między nią rozłożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki. Gotowe ciasto zalać tężejącą niebieską galaretką.

wtorek, 9 lutego 2016

SAŁATKA GYROS

   Prosta i smaczna sałatka warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika.


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • ogórki konserwowe 4-5 sztuk
  • 3-4 czerwone cebule
  • groszek + kukurydza
  • przyprawa gyros
  • keczup,majonez
  • sos czosnkowy
 Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić na chwilę w chłodnym miejscu,ale nie jest to konieczne.Podsmażyć mięso na oleju,odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności:

Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska

Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym,teraz tylko ten do sałatki podam

Sos czosnkowy:
  •  4 łyżki śmietany gęstej 18 %
  • 2 łyżki majonezu
  • 6 ząbków czosnku( ew 4 jeśli chcecie sos delikatniejszy)
  • szczypta pieprzu
Wszystkie  składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.Nie należy dodawać tutaj soli...dlaczego? przyprawa gyros do mięsa jest już wystarczająco słona,majonez też ma słony smak...

poniedziałek, 8 lutego 2016

SCHAB GOTOWANY W ZIOŁACH

   Rewelacyjny przepis na soczysty schab,stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin sklepowych.
Składniki:
  •  1-1,5 kg schabu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli (najlepiej himalajskiej)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej ( u mnie wędzona )
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy ziołowe: tymianek,rozmaryn,oregano,lubczyk wg upodobania po 1/2 łyżeczki każdej przyprawy. Tym razem użyłam przyprawy "18 ziół Ojca Mateusza",którą bardzo polecam. 
Wlać wodę do garnka,dodać przyprawy,czosnek pokrojony na ćwiartki - wymieszać i dodać umyty schab.Zagotować  i tak na małym ogniu 40 min trzymamy,co jakiś czas obrać mięsko by się równomiernie gotowało ( 3-4 razy). Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin,najlepiej na noc...mięsa nie wyjmujemy z wody.Na następny dzień ponownie gotujemy schab ok 30 min,odstawiamy do ostygnięcia w wodzie.Gdy już ostygnie zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do lodówki.
  Mój schab miał 1.5 kg więc 70 min gotowania wcale nie jest przesadzony.Jeśli macie mniejszy kawałek ok 1kg możecie czas zmniejszyć po 10 min przy każdym gotowaniu.