wtorek, 18 października 2016

BURACZKI TARTE NA ZIMĘ ( DO SŁOICZKÓW)

    Buraczki uwielbiamy więc zazwyczaj mamy spore zapasy na zimę : zarówno takie zamknięte w słoiczkach jak również surowe,zakopane w piachu.
   Przepis na buraczki,które proponuję Wam dziś pochodzi od mojej mamy - robimy je od bardzo wielu lat.


Składniki:
  •  5 kg buraków
 Zalewa:
  •  1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • garść soli
  • 5 liści laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • 5 goździków
 Gotowanie buraków : umyte buraki umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wodą. Gotujemy je do miękkości : czas gotowania uzależniony jest od wielkości buraków,jeśli w trakcie gotowania woda zbytnio odparuje musimy ją uzupełnić,gdyż buraki muszą być przykryte.Ugotowane odcedzamy i studzimy.
Przestudzone buraki obieramy ze skórki,następnie trzemy na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( za mnie robi to mój Kenwood - praca w kuchni stała się szybsza i przyjemna).

Składniki zalewamy umieszczamy w garnku : cebulę kroimy w grubsze plastry,czosnek wyciskamy ,mieszamy wszystkie składniki ze sobą i gotujemy ok 10 min.Studzimy,następnie składniki zalewy przecedzamy i taką czystą zalewą zalewamy starte buraczki,mieszamy i zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godz.
Po tym czasie buraki przekładamy do suchych,wcześniej wyparzonych i umytych słoików. Gotowe słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 10-15 min od zagotowania wody.Słoiki wyjmujemy z wody,mocno dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Takie buraczki to wspaniały dodatek do dań mięsnych,najbardziej uwielbiamy je z kaszą gryczaną i pysznym mięskiem gulaszowym.


piątek, 14 października 2016

ORZECHOWIEC

   Dawno nie było u mnie nic słodkiego więc postanowiłam coś wykombinować, tym bardziej,że spodziewamy się gości. Ciasto,które dziś chcę zaproponować jest bardzo atrakcyjne,bardzo jesienne i bardzo smaczne. Kto oglądał " Domową Kawiarenkę " to wie,że przepis pochodzi właśnie z tego programu.Będąc nastolatką dzielnie spisywałam wszystkie przepisy, do niektórych wracam do dziś,tak jak do orzechowca.


Ciasto orzechowe:
  •  7 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki pr do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
 Bakalie do ciasta:
  • ok 100 g rodzynek
  • cukinia konserwowa  tzw ananas z cukinii  ( ewent pokrojony ananas z puszki)
 Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna

Wykonanie:
 Najpierw przygotować mąkę,czyli zmieszać ją z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem,przyprawą do piernika oraz kakao. Składniki należy przesiać przez sitko,wtedy wszystko dobrze się wymiesza.

Przygotować bakalie, cukinię odsączyć na sitku.

Ubić najpierw białka,pod koniec dodać cukier,żółtka.Do jajecznej masy wlewać powoli olej,miksując na wolnych obrotach,następnie dodać zmielone orzechy oraz mąkę z dodatkami.
Do odsączonej cukinii wsypać  bułkę tartą ok 2 łyżki,dokładnie wymieszać,obtoczyć w tej bułce i dodać do ciasta razem z rodzynkami - dokładnie wymieszać dużą łyżką.

Ciasto przełożyć na przygotowaną blaszkę, u mnie to była 20x 30 ale 25 x 35 też będzie ok. Po wierzchu posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi ( orzechy nie powinny wsiąknąć w ciast,gdyż są elementem dekoracyjnym).
Ciasto piec ok 50 - 60 min w 180 st.C.

W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka się już rozpadną dodać suche galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia.

Gdy ciasto ostygnie przeciąć na dwie części i przełożyć masą jabłkową.Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą ; białą i mleczną robiąc esy - floresy.


Zapach jaki unosi się w trakcie pieczenia - uwielbiam go,zresztą tak jak to ciasto.Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to spróbujcie,z pewnością przypadnie Wam do gustu.

poniedziałek, 10 października 2016

KOTLETY Z SZYNKĄ I ŻÓŁTYM SEREM

  Mało ostatnio kombinuję,ale właściwie nie mam dla kogo. Mąż wiecznie w trasie, a ja? Jak to ja, przekąszę coś tak na szybko i starczy. Może ten tydzień będzie lepszy bo w końcu mężuś trochę pomieszka ze mną :}. W niedzielę zaserwowałam jego ulubionego kotleta i dzielę się swoim sposobem przygotowywania go,polecam bo smacznie i dosyć szybko.


Składniki:
  •  4 kotlety wieprzowe ( z szynki) 
  • 4 plasterki szynki 
  • 4 plasterki sera żółtego
  • mrożone masło
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól,pieprz
Kotlety rozbić dość cienko,posolić,popieprzyć. Na każdy kotlet położyć plasterek szynki,plasterek sera żółtego oraz  kawałek mrożonego masła. Boki kotletów zawinąć do środka,po czym formować roladki. Obtoczyć w jajku i bułce tartej.Smażyć z każdej strony na małym ogniu.Następnie roladki włożyć do brytfanki,dodać trochę tłuszczu i zapiekać w piekarniku przez ok 20 min w 160 st C.


SURÓWKA Z PORA I MARCHEWKI

   Uwielbiam surówki,szczególnie jesienią,gdyż dostarczają wielu niezbędnych witamin. Dzisiejsza propozycja bardzo znana,ale też bardzo lubiana zarówno przeze mnie jak i przez męża.


Składniki:
  •  1 duży por
  • 1 duża marchewka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól,pieprz
Por należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry,posolić,odstawić na ok 15 min. W tym czasie  możemy obrać marchewkę i jabłka,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jeśli por puści sporo soku należy go odlać,połączyć wszystkie warzywa,dodać majonez oraz śmietanę i całość przyprawić solą i pieprzem.


czwartek, 29 września 2016

PLACKI Z DYNIĄ I ZSIADŁYM MLEKIEM

   Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na placki z dynią. Dziś przedstawiam pyszne,delikatne placuszki na zsiadłym mleku.Doskonałe na śniadanie.


Składniki na ok 10 -12 szt:
  •  1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startej dyni ( u mnie kopiasta szklanka)
  • sól
Żółtka połączyć z zsiadłym mlekiem i solą, stopniowo mieszając dosypywać do masy mąkę.
Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach i dodać do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Na patelni rozgrzać tłuszcz,kłaść łyżką niewielkie placki,smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać od razu,najlepiej z miodem,cukrem pudrem bądź dżemem.


piątek, 23 września 2016

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

    Delikatny biszkopt,pyszna warstwa jabłek w galaretce przykryta masą budyniową - rewelacyjne ciasto zarówno do niedzielnej kawusi jak i na świąteczny stół.
   Uwielbiam to ciasto więc co najmniej  raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment.
   Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamusi i w takiej wersji go podaję.


    Składniki na blachę 20x30 :

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
Białka ubić na sztywno,dodać cukier oraz żółtka wymieszane z octem. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać,wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 160 - 180 st C.

Masa jabłkowa:
  •  1,5 kg jabłek ( najlepiej kwaśnych np antonówki)
  • 2 galaretki wiśniowe
Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w mniejsze kawałki - smażymy na delikatnym ogniu,gdy będą miękkie wsypujemy galaretki i delikatnie mieszamy,gdy jabłka są zbyt kwaśne można dosłodzić wsypując parę łyżek cukru.Odstawiamy w chłodne miejsce - nie mogą zbyt mocno stężeć.

 Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • sok z cytryny
1 1/2 szkl mleka gotujemy. W 1/2 szkl mleka rozprowadzamy budyń wymieszany z mąką,cukrem i żółtkami.Wlewamy na gotujące mleko, gotujemy do zgęstnienia.Odstawiamy do schłodzenia.
Gdy budyń osiągnie temperaturę pokojową ucieramy masło,dodajemy po trochę budyniu oraz sok z cytryny by masa nie była zbyt mdła.

Biszkopt uprzednio nasączyłam by nie był suchy( nie jest to konieczne).

Na biszkopt dajemy tężejące jabłka,następnie krem budyniowy,całość posypujemy startą czekoladą bądź polewamy polewą.



    Do ciasta idealnie sprawdzi się również gotowy mus z jabłek,ciasto zrobi się znacznie szybciej.

czwartek, 22 września 2016

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I PIECZARKAMI

     Pyszne,pełne aromatu danie z kurczaka. Główną jego zaletą jest to,że możemy podać je jako danie obiadowe z ryżem i zestawem surówek lub jako danie jednogarnkowe ( tą wersję uwielbiam).


Składniki:
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • ok 8 pieczarek
  • 3-4 pomidory bądź puszka pomidorów
  • sól,pieprz,papryka słodka bądź ostra
  • suszony tymianek,oregano
Mięso należy umyć,osuszyć i pokroić na kawałki - posolić,oprószyć pieprzem oraz papryką w proszku,wymieszać dosyć dokładnie i odstawić do lodówki na ok 2 godz.
Na gorący olej wrzucamy mięso i podsmażamy ok 15 min,po tym czasie przekładamy go do garnka - zalewamy przegotowaną wodą ( ma być zakryte) i dusić na małym ogniu.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę,poddusić osobno w niewielkiej ilości oleju i wrzucić do mięsa.Tak samo podsmażamy pieczarki - aż odparuje z nich woda.dodajemy do mięsa.
Bakłażana umyć,pokroić w kostkę,poddusić ok 10 min,po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórki bądź pomidory z puszki. Dodać do mięsa i całość dusić jeszcze ok 15 min.Doprawić solą,pieprzem,ostrą papryką oraz tymiankiem i oregano.