wtorek, 17 marca 2015

SZYNKA WIEPRZOWA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ

Długo zastanawiałam się co dobrego zrobić na obiad.Odmrażał mi się kawałek szynki.Znudziły nam się kotlety,pieczone szynki w całości.W domu nie było zbyt wielu składników,mnie złamała choroba.
W końcu wymyśliłam.Szynka z ziemniakami i cebulką z piekarnika.Mniam,coś pysznego.

Składniki:
  •  kawałek szynki
  • cebula
  • ziemniaki
  • czosnek
  • sól,ostra papryka,majeranek,pieprz ziołowy
 Szynkę pokroić na kawałki,doprawić solą,pieprzem czosnkiem i ostrą papryką.Odstawić do lodówki na ok 2-3 godz(można na noc). Po upływie czasu  mięsko obtoczyłam w mące(użyłam kukurydzianej) i obsmażyłam na patelni do zrumienienia.W miedzy czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam w grube plastry,doprawiłam solą,pieprzem ziołowym,papryką ostrą oraz majerankiem.Dolałam trochę oleju i całość dokładnie wymieszałam by przyprawy się dobrze połączyły z ziemniakami.Tak przyprawione ułożyłam w naczyniu żaroodpornym na samym dnie,następnie ułożyłam na nich obsmażoną szynkę i posypałam cebulą pokrojoną w plastry(użyłam 2 sztuki) .Całość przykryłam pokrywką od naczynia i wstawiłam na 180st C na ok 1,5godziny.


Polecam Wam wypróbować ten przepis bo my z mężem jesteśmy zachwyceni smakiem.Mięsko wyszło bardzo kruche i smaczne,ale najbardziej zachwycił nas smak ziemniaczków.Osobiście nie jadam tego warzywa bo za nim nie przebadam,ale w takiej wersji bardzo mi odpowiada.Jak widać na załączonym zdjęciu mięsko podałam z buraczkami z chrzanem.Pychotka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz