niedziela, 24 maja 2015

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

  Sezon na truskawki dopiero się zaczyna a ja już się rozkręcam.Uwielbiam te owoce,są przepyszne.
We wtorek Dzień Matki, wyjątkowe święto.Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na ciasto skorzystajcie z mojej propozycji. U mnie spód to biszkopty bo nie miałam czasu na pieczenie....pomagałam kuzynce przy imieninowej imprezce.Polecam jednak biszkopt.


Masa budyniowa:
  •  1/2 l słodkiego mleka
  • 25 dag masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3-4 łyżki cukru pudru
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie.Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem,wlać roztrzepany budyń i ugotować.Masło utrzeć,dodając przestudzony budyń.
Spód ciasta czyli biszkopt lub biszkopty - brzeg tortownicy obłożyć plasterkami truskawek.Wyłożyć masę budyniową.

Masa -mus truskawkowy:
  •  ok 500-700g truskawek(świeżych lub mrożonych)
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki zmiksować,podgrzać,rozpuścić w nich galaretki.Tężejące truskawki wyłożyć na masę.
Udekorować wg uznania.

4 komentarze:

  1. Zjadłabym kawałeczek, takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny był,mamusia była zachwycona :|

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to znaczy " słodkiego mleka "? Czy ma to być mleko skondensowane slodzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie,to zwykłe mleko...gotujemy normalny budyń na mleku :}

      Usuń