środa, 15 lipca 2015

CUKINIA KONSERWOWA A LA ANANAS

  Cukinia na słodko bardzo przypomina w smaku ananasa.Doskonale sprawdza się zarówno w deserach jak również w wszelkiego rodzaju ciastach,szczególnie tych z bakaliami.kto jeszcze nie zna tego przepisu warto skorzystać i zrobić parę słoiczków na zimę.U mnie na razie wyszły 4 słoiczki,ale myślę,ze to nie koniec.

Składniki:
  • 3kg cukinii
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego
  • 1kg cukru
  • cukier waniliowy
Cukinie pokroić w drobną kostkę.Do wody dać kwasek cytrynowy i zagotować.Taką wodą zalać cukinie i ostawić pod przykryciem na jeden dzień.Następnie odcedzić,dodać cukier waniliowy i zwykły cukier,gotować aż zrobi się syrop.Cukinie włożyć do słoika i zalać tym syropem.Pasteryzować ok 15-20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz