poniedziałek, 27 lipca 2015

OGÓRKOWE KORECZKI

Ogórkowe koreczki to doskonały sposób na przystawkę.Budzi zachwyt wśród gości i szybko znika ze stołu.Na letnie przyjęcie przy grillu doskonałe.
Składniki:
  •  2 długie ogórki sałatkowe
  • 10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki)
  • sól,pieprz
  • świeże zioła,kiełki ( u mnie listki bazylii)
Ogórki wyszorować,obrać.Jeśli macie swoje,niepryskane polecam zostawić ze skórką lub obrać częściowo tzn można utworzyć ozdobne paski). U mnie ogórki dopiero się zaczynają,więc te kupne wolałam obrać.
Każdy ogórek pokroić na 6 kawałków.Ostrym nożem z czubkiem wydrążyć środki,by powstały koreczki. Ser sałatkowy osączyć, przełożyć do naczynia i zmiksować lub utrzeć na gładką masę razem ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem.
Pomidorki rzymskie dobrze umyć i wysuszyć,przekroić na dwie części.Jeśli używamy dużego pomidora pokroić go na niewielkie kawałki.Ogórkowe koreczki napełnić serową pastą.Na wierzchu porozkładaj połówki pomidorów.Oprószyć je solą,pieprzem i udekorować listkami bazylii lub dowolnymi kiełkami.

Podawać należy mocno schłodzone.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz