poniedziałek, 13 lipca 2015

WIŚNIE W SPIRYTUSIE

  Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich  zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony.


Składniki:
  • spirytus
  • wiśnie
  • cukier
Wiśnie zalać spirytusem.Spirytusu tyle by pokryły wiśnie(jak widać mi jeszcze zabrakło spirytusu więc trzeba dokupić)Zamknąć szczelnie w słoiku,zostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni,co jakiś czas wstrząsając.Po tym czasie zlać spirytus,wiśnie wypestkować i zasypać cukrem na 4 tygodnie.Po miesiącu zlać sok z wiśni i połączyć go ze spirytusem z pierwszego zlewu.Wiśnie ponownie zalać alkoholem.

 Polecam Wam ten przepis gdyż powstaje wspaniała nalewka,którą możemy też wykorzystać do nasączania tortów.Wiśnie są przepyszne,mocno nasączone i bardzo jędrne.Jest tylko jeden minus- szybko znikają.
Rok temu zrobiłam w tym samym słoju i już niestety nie ma.

4 komentarze:

  1. Ile tego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest taki nieprecyzyjny gdyż wszystko zależy od ilości użytych wisienek. Wiśnie zalać taką ilością spirytusu by je całkiem pokryło.Jeśli chodzi o cukier to robię w ten sposób,że zasypuję wiśnie warstwami tj.do słoika wsypuję jedną warstwę wiśni,zasypuję cukrem,następna warstwa wiśni,znów cukier(tyle by pokryło wiśnie) i tak do końca,cukier ma być na samej górze.

      Usuń
  2. Witam.
    Jak już połączę zlany spirytus z tym co wycisnął z wiśni cukier, jakim alkoholem ponownie zalać wiśnie i czy już tak mają zostać aż do wykorzystania:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśnie zalewamy zlanym spirytusem z sokiem wyciśniętym z wisienek.Wisienki są już gotowe,mogą sobie stać bardzo długo,oczywiście szczelnie zamknięte.

      Usuń