czwartek, 2 lipca 2015

SAŁATKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ

  Chciałam się podzielić z Wami tą pyszną sałatką,gdyż sama nazwa wskazuje,że jest na każdą okazję.Na obiad,na wczesną kolację.Bardzo szybko się ją przygotowuje,w takie upale dni doskonała.Można wykorzystać karkówkę z grilla zarówno wtedy gdy po imprezie nam zostało trochę mięsiwa jak i upiec na patelni grillowej bez tłuszczu.


Składniki na 4 osoby:
  •  4 kawałki karkówki wieprzowej na kotlety
  • 2 główki sałaty zielonej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 duże pomidory
  • 2  długie zielone ogórki lub 4 gruntowe
  • mała puszka kukurydzy
  • oliwa,sól,pieprz
Kotlety z karkówki rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem,popieprzyć,posypać dowolną przyprawą do karkówki.Najlepiej zrobić to wcześniej.Piec na patelni bez tłuszczu,najlepiej na grillowej lub na grillu.
Przygotować 4 płytkie talerze.Na każdy nałożyć po 1/2 główki umytej sałaty,lekko rozdrobnionej,jeden pomidor podzielony na 6 lub 8 cząstek,1/2 długiego ogórka lub jeden gruntowy(jeśli mamy swoje możemy tylko umyć i pokroić razem ze skórką) w większą kostkę.Posypać kukurydzą,przykryć cienkimi plastrami cebuli,posolić,popieprzyć i skropić lekko oliwą.Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki.
Można podawać z chrupkim pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz