piątek, 18 grudnia 2015

ROLMOPSY W ŚMIETANIE

  U Nas dzisiaj pyszny śledzik.Polecam...
Składniki:
  •  6 filetów śledziowych 
  • 4 ogórki konserwowe
  • kilka marynowanych grzybków
  • 2 jajka
  • cebula
  • papryka marynowana
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • sól,pieprz biały
  • sok z cytryny
  • szczypiorek
Śledzie opłukać i zalać  na ok 1 godz zimną wodą.Skropić sokiem z cytyny.Odstawić na 15 min.Ugotować jajka na twardo.
Cebulę obrać i razem z jajkami,2 ogórkami oraz grzybkami drobno posiekać.Doprawić do smaku solą,pieprzem.
Na każdym filecie rozłożyć warstwę sałatki,zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu,półmisku.
Śmietanę połączyć z resztą majonezu,doprawić bardzo pikantnie zmielonym pieprzem.Polać nim śledzie lub rozlać na półmisku.Udekorować paseczkami papryki,posypać szczypiorkiem.

 Szczypiorek możecie łatwo wyhodować sobie w domu,zresztą natkę pietruszki też.Wystarczy włożyć małą cebulę i mniejszą pietruszkę w ziemię,podlewać i gotowe.Uwielbiam zimą taką dekorację potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz