czwartek, 10 grudnia 2015

BITKI W WARZYWACH

  Po ostatnich dawkach słodyczy proponuję Wam kolejny pyszny rodzinny przepis.Mój mąż bardzo uwielbia takie mięsko i często sam się domaga bym takie zrobiła.

 Składniki:
  •  ok 1kg mięsa wieprzowego(szynki) 
  • 3 duże cebule
  • 5 marchewek
  • 3 piertuszki
  • 1 mały seler lub połowę dużego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól,pieprz,papryka słodka
Mięso umyć,pokroić w plastry,lekko zbić(chodź ja tego nie robię),posolić,posypać pieprzem i papryką.Każdy kawałek przyprawionego mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu.Warzywa oczyścić,opłukać.Cebulę pokroić w krążki,resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce.Mięso i warzywa przełożyć do  dużego rondla,zalać przegotowaną wodą,dodać ziele angielskie,liść laurowy,dusić pod przykryciem tak długo,dopóki mięso i warzywa nie będą miękkie(ok 1-1,5h). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzem.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz