wtorek, 22 grudnia 2015

ORZECHOWE BAŁWANKI

  Z tego co nam wiadomo nie ma szans na śnieg w Boże Narodzenie,a wielka szkoda.Tęsknie za wigilią w śniegu,za lepieniem bałwana.Dlatego odwiedzając moje rodzinne miasto w weekend postanowiłam razem z siostrzenicą wyczarować takie oto bałwany.Podobają się Wam? Może i Wy takie zrobicie?
Składniki:
  •  27 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 8 dag mielonych orzechów
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • masa marcepanowa
  • czerwony barwnik
  • garść goździków
Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli,mielonymi orzechami laskowymi i 10 dag cukru pudru.Dodać miękkie masło i jajko - szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta uformować po 10 małych,średnich i większych kulek.W najmniejsze powkładać goździki tak,by powstały oczy bałwanków.Resztę kulek ozdobić goździkowymi guzikami.Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C.
Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady.
Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który będzie imitował śnieg.
  Wspaniała zabawa,wspaniała dekoracja,super prezent pod choinkę ale też smaczne ciasteczka.Polecam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz