wtorek, 23 lutego 2016

PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

  Kiedyś wspominałam już,że ziemniaki nie są moim ulubionym warzywem.Właściwie jak dla mnie mogą nie istnieć.Mój obiad to mięsko z surówkami.Mój mąż jednak jada ziemniaki wiec staram mu się urozmaicać obiady.Myślę,ze pieczone ziemniaki są najlepszą opcją,z wierzchu chrupiące,w środku idealnie miękkie.
Składniki:
  •  12 małych ziemniaków lub 6 dużych
  • pół główki czosnku
  • sól morska
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • oliwa 
Ziemniaki obrać,pokroić na ćwiartki.Wrzucić do garnka z zimną,posoloną wodą - gotować do momentu aż woda zawrze,odcedzić.
Piekarnik nastawić na 200 st C.Ząbki czosnku zetrzeć na drobnej tarce,dodać pozostałe przyprawy i oliwę - dokładnie wymieszać.Przestudzone ziemniaki włożyć do większej miski, polać przygotowanymi przyprawami i dokładnie wszystkie obtoczyć.Następnie wyłożyć do wcześniej przygotowanego naczynia, rozłożyć tak by się ze sobą nie stykały.Piec ok 30-40 min.U mnie trwało to 30 min ale miałam małe ziemniaczki.
Ten piękny kolor ziemniaki zawdzięczają oczywiście wędzonej czerwonej papryce,w której się zakochałam.Polecam Wam serdecznie.Przyprawy możemy sami zmieniać,dodawać,tworzyć własne smaki.

5 komentarzy:

  1. Też tak robię. Pięknie pasują do pieczonego kurczaka. Można je robić jednocześnie z pieczeniem tylko w drugim naczyniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się,takie ziemniaczki d kurczaka pasują rewelacyjnie...mój mąż je uwielbia

      Usuń
  2. Nie można odrazu do piekarnika bez gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,że można,ale dłużej będą się robiły i już nie będą tak smaczne

      Usuń